O intrebare personala si indrazneata: A fost numele tau scris in cartea vietii inainte de intemeierea lumii?

O intrebare personala si indrazneata:

 

A fost numele tau scris in cartea vietii inainte de intemeierea lumii?

 

De Forrest Keener

 

Ai putea crede ca aceasta este o intrebare foarte ciudata sau poate una la care nici un om nu poate raspunde. Totusi, este o intrebare biblica ce are un raspuns. Prin harul lui Dumnezeu, eu stiu ca numele meu a fost scris in CARTEA VIETII inainte de a incepe lumea.

Apocalipsa 13:8 vorbeste despre cei ale caror nume nu au fost scrise in cartea vietii ca inchinandu-se la fiara. „Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, toti aceia al caror nume nu a fost scris, de la intemeierea lumii, in cartea vietii Mielului care a fost junghiat.”

Apocalipsa 19:20 spune despre ei ca vor fi aruncati in iazul de foc. „Si fiara a fost prinsa. Si impreuna cu ea, a fost prins proorocul mincinos, care facuse inaintea ei semnele, cu care amagise pe cei ce primisera semnul fiarei, si se inchinasera icoanei ei. Amandoi acestia au fost aruncati de vii in iazul de foc care arde cu pucioasa.”

Din nou, Apocalipsa 17:8 vorbeste despre acesti oameni ale caror nume nu au fost scrise de la intemeierea lumii in cartea vietii. „Fiara, pe care ai vazut-o, era, si nu mai este. Ea are sa se ridice din Adanc, si are sa se duca la pierzare. Si locuitorii pamantului, ale caror nume n-au fost scrise de la intemeierea lumii in cartea vietii, se vor mira cand vor vedea ca fiara era, nu mai este, si va veni.”

Chiar daca nu intelegi acest lucru, sunt patru lucruri pe care poti si trebuie sa le intelegi clar.

 

PRIMUL: Fara indoiala, au fost unele nume scrise in Cartea Vietii, inainte de intemeierea lumii. Daca aceasta nu ar fi adevarat, Ioan, sub inspiratia Duhului Sfant, ar fi sugerat ceva fals, vorbind despre cei ale caror nume nu au fost scrise. Vorbind despre unele nume care nu au fost scrise, implicatia clara este ca unele nume au fost scrise. Si nu numai atat, ci daca nici un nume nu a fost scris, toti oamenii ar intra in categoria Apocalipsei 13:8, 17:8 si 19:20 si toti ar merge in iad. Nici macar unul nu ar merge in cer.

 

AL DOILEA: Unele nume nu au fost scrise in aceasta carte a vietii, inainte de intemeierea lumii, fiindca versetul vorbeste clar despre ei. „Un nume nou scris in Slava” [o melodie Gospel – n.tr.] nu te va ajuta. Orice astfel de nume ar fi scris prea tarziu pentru a fi de folos. Ma rog ca tu sa nu te gandesti la numele tau in felul acesta.

 

AL TREILEA: Inevitabil, numele tau intra intr-una din aceste doua categorii. Fie numele tau a fost scris in aceasta carte a vietii inainte de intemeierea lumii, fie nu a fost. Nu poti gasi o alta categorie posibila in care sa-ti plasezi numele. Ori a fost scris, ori nu!

 

AL PATRULEA: Daca numele tau nu a fost scris in cartea vietii inainte de intemeierea lumii, tu te afli intr-o stare groaznica si fara speranta. Daca nu as fi stiut despre numele meu, si daca ar fi existat vreo modalitate sa aflu care era cazul meu, nu m-as fi odihnit pana ce as fi aflat. Sper ca si tu vei face la fel, si indiferent ce ti-ar spune cineva, TU POTI sti.

 

Cineva m-ar putea contrazice ca aceste doua categorii se aplica doar oamenilor care vor fi pe pamant cand anticristul, fiara, va aparea pe scena profetica. Trebuie sa intelegi ca activitatea lor marsava nu este motivata de nimic mai mult sau mai diferit decat cea a necredinciosilor din Ioan 1:10-11, „El era in lume, si lumea a fost facuta prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Sai, si ai Sai nu l-au primit.” El spune in Ioan 3:19, „Si judecata aceasta sta in faptul ca, odata venita lumina in lume, oamenii au iubit mai mult intunericul decat lumina, pentru ca faptele lor erau rele.” Au existat in fiecare epoca aceste doua, si numai aceste doua categorii de oameni.

Din prima categorie fac parte fiii lui Adam. Aceasta include pe toti oamenii firesti. Ei sunt descrisi in Romani 5:12. „De aceea, dupa cum printr-un singur om a intrat pacatul in lume, si prin pacat a intrat moartea, si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricina ca toti au pacatuit…” Toti sunt pacatosi, toti sunt vinovati, toti sunt condamnati, toti sunt din fire copii ai maniei. Aceasta este afirmat clar in Efeseni 2:1-3. „Voi erati morti in greselile si pacatele voastre, in care traiati odinioara, dupa mersul lumii acesteia, dupa domnul puterii vazduhului, a duhului care lucreaza acum in fiii neascultarii. Intre ei eram si noi toti odinioara, cand traiam in poftele firii noastre pamantesti, cand faceam voile firii pamantesti si ale gandurilor noastre, si eram din fire copii ai maniei, ca si ceilalti.”

Singura speranta pentru oricare din rasa cazuta a lui Adam este sa fie nascut din Dumnezeu. Observati descrierea lor clara, prin Domnul Isus Cristos, din Ioan 1:1: „nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.” Observati afirmatia Lui despre aceasta necesitate in Ioan 3:3. „Drept raspuns, Isus i-a zis: ‚Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.’”

Omul firesc nu are nici dorinta, nici capacitatea de a scapa din inchisoarea pacatului. Iata afirmatiile lui Cristos in aceasta privinta. Ioan 5:40 spune „Si nu vreti sa veniti la Mine, ca sa aveti viata!” Ioan 6:44 spune „Nimeni nu poate veni la Mine daca nu-l atrage Tatal, care m-a trimis; si Eu il voi invia in ziua de apoi.”   Si din nou, Ioan 10:26 spune „Dar voi nu credeti, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu sunteti din oile Mele.”

A doua categorie de oameni este restransa la subiectii harului suveran al lui Dumnezeu. Ei sunt „oile” Sale. Ioan 10:26 spune „Dar voi nu credeti, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu sunteti din oile Mele.” Ioan 10:15 spune „asa cum Ma cunoaste pe Mine Tatal, si cum cunosc Eu pe Tatal; si Eu Imi dau viata pentru oile Mele.” Ioan 10:27 spune „Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc si ele vin dupa Mine.” Si din nou, Ioan 17:2 „Dupa cum I-ai dat putere peste orice faptura, ca sa dea viata vesnica tuturor acelora, pe care I i-ai dat Tu.”

Toti acestia vor fi adusi la El prin har. Observati afirmatia Bibliei in legatura cu acest adevar din Ioan 10:16. „Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta; si pe acelea trebuie sa le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, si va fi o turma si un Pastor.” Observati Ioan 6:37 „Tot ce-Mi da Tatal, va ajunge la Mine; si pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afara.”

Acum te aduc inapoi la prima mare intrebare. A fost numele tau scris in cartea vietii inainte de intemeierea lumii? Esti tu una din oile Lui care trebuie aduse la El? Esti tu unul din aceia care au fost dati lui Cristos de catre Tatal? Sunt unii care urasc insasi existenta acestor intrebari, dar asta spre propria lor rusine si intristare vesnica. Acestea sunt intrebari biblice. Sunt intrebari adecvate, de importanta eterna, care nu vor disparea. Ele trebuie sa aiba, si in final vor avea un raspuns.

Sper si ma rog ca tu sa te intrebi acum, ‚Cum pot sti daca numele meu este scris? Cum pot sti daca sunt din oile Lui, daca sunt dat lui Cristos de catre Tatal?’ Raspunsul este foarte simplu. In Ioan 6:37, Domnul nostru spune „Tot ce-Mi da Tatal, va ajunge la Mine; si pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afara.” Este asa de simplu. Ai venit tu cu adevarat la Isus Cristos? Daca nu, vei veni la El? Nu te intreb daca vrei sa repeti o rugaciune, sa te botezi, sa te alaturi unei biserici, sau sa urmezi vreun „Plan de mantuire” omenesc. Nici nu te intreb daca vrei sa mergi in cer dupa ce vei muri. Te intreb daca vei veni fara rezerve la Cristos. Tu trebuie sa vii la El asa cum este. El este Domn si Dumnezeu. Este singurul Mantuitor. Este singura cale. Tu nu-L poti face „Domnul vietii tale” sau orice altceva. Dumnezeu deja L-a facut ceea ce este. Tu poti doar sa te predai Lui. A incerca sa vii la El in orice alt fel inseamna batjocura, razvratire, mandrie proprie, incredere in sine si necredinta. Pocaieste-te de toate acestea, si „crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit…” (Fapte 16:31).

Doar bunavointa si ma rog ca si dorinta nestavilita de a te intoarce la Domnul Isus Cristos poate raspunde la marea intrebare a acestui tractat, doar aceasta te poate asigura ca numele tau a fost scris in cartea vietii inainte de intemeierea lumii.

Daca poti sa pui acest tractat deoparte si sa il uiti, nu ai nici un motiv sa crezi ca numele tau este si a fost dintotdeauna in cartea vietii. Dar, daca inima ta iti spune, ma voi ridica si voi veni la Isus, intr-adevar, simt ca trebuie sa vin la Isus si din toata inima mea vreau sa vin la Isus, am vesti minunate pentru tine. Stapanul a venit si te cheama. Poate, pentru moment, te retragi si spui: „Dar este oare nadejde pentru un pacatos ca mine?” Iti voi raspunde prin cuvintele Domnului meu din Apocalipsa 22:17b, „cine vrea, sa ia apa vietii fara plata!” Vino la El fara rezerve, Cristos niciodata nu respinge un pacatos care s-a pocait.

Venirea la Cristos este o problema spirituala! Implica intoarcerea de la pacat la Dumnezeu. Aceasta se numeste pocainta. Implica, de asemenea, si increderea in Isus Cristos. Aceasta se numeste credinta. Sa nu confunzi venirea in fata intr-o cladire la incheierea unui serviciu religios cu venirea la Cristos. Cele doua nu sunt unul si acelasi lucru! Si nici nu vii la Cristos prin ridicarea mainii sau prin alte semne facute predicatorului in timpul intrunirii religioase. A cere astfel de raspunsuri fizice este un truc psihologic al unei inventii moderne si total strain Cuvantului lui Dumnezeu.

Dar tu ai nevoie de Cristos! Daca vrei sa fii mantuit, tu trebuie sa vii la Cristos! Mantuirea este o problema individuala si personala intre tine si Isus Cristos. In afara de a-ti spune Vestea Buna a platii lui Isus pentru pacate, nimeni nu poate interveni intre tine si Cristos. Vino la Cristos! El nu te va izgoni afara! Intoarce-te de la pacatele tale! Doar dupa ce vei veni la Cristos vei fi sigur ca numele tau a fost intr-adevar scris in cartea vietii inainte de intemeierea lumii.

 

Traducere de Iosif Raul Enyedi