Evenimente importante din istoria baptiştilor

Evenimente importante din istoria baptiştilor

        Baptistii americani isi traseaza originea bisericii lor pana la Baptistii din Tara Galilor care, ca indivizi, iar in unele situatii ca Biserici Baptiste organizate au emigrat din acea tara in Lumea Noua. Aceasta este important si interesant pentru Baptistii romani din moment ce un Baptist american numit Sears a fost acela care i-a botezat pe Gerhard von Oncken si adeptii sai si i-a organizat intr-o Biserica Baptista. In ziua urmatoare, noua Biserica l-a ales pe Oncken ca pastor al lor. A fost acelasi Oncken caruia Dumnezeu i-a dat putere sa aduca din nou Evanghelia in Romania la ceea ce se numeste acum miscarea Batista moderna de aici. (Ca au existat Baptisti si Biserici Baptiste organizate in Romania in timpul lui Traian si dupa aceea este foarte probabil deoarece existau Crestini intre soldatii romani si familiile lor in intreg Imperiul Roman. Asa cum au existat Baptisti in Bulgaria inainte de Traian, este de asemenea probabil sa fi existat Baptisti si Bisericile lor in ceea ce acum este Romania, chiar inainte de Traian.)

Dar, asa cum am mentionat mai sus, miscarea Baptista moderna din Romania este indatorata lui Oncken, iar el, la randul lui Baptistilor americani pentru botezul sau si organizarea Bisericii. Dar de unde au venit Baptistii galezi? Din ei au aparut Baptistii americani, iar mai apoi Baptistii moderni din Romania.

Istoricii Baptisti galezi sustin ca Claudia si Pudens (xxx), un cuplu regal din Tara Galilor au calatorit la Roma si au auzit Evanghelia probabil de la Pavel sau de la altcineva din grupul lui. Se crede ca Pavel, dupa ce a fost eliberat dintr-una din intemnitarile sale timpurii a calatorit in insulele Britanice si a predicat acolo. De asemenea se stie ca inainte de 597 d.Cr. Bisericile Baptiste din Tara Galilor (si din zonele invecinate) erau scutite de erorile catolice. Dar in 597, Austin (uneori numit Augustin, dar a nu se confunda cu „Sfantul Augustin”) a fost trimis sa converteasca Saxonii la „Crestinism”. Citam acum din Istoria Baptistilor scrisa de Benedict.

 

„La aproximativ saizeci de ani  de la inaltarea Domnului nostru, Crestinismul a fost sadit in Britania unde un numar din familie regala si multi altii de grad inferior au fost chemati sa fie sfinti. Aici evanghelia a inflorit mult in vremurile timpurii, si totodata, aici, adeptii ei au suferit multe dureri si calamitati datorita persecutiilor pagane. Crestinii britanici au experimentat variate schimbari de prosperitate si opozitie pana in jurul anului 600. Cu putin timp inaintea acestei perioade, calugarul Austin, faimosul prigonitor pedo-baptist, impreuna cu alti patruzeci au fost trimisi aici de papa Grigorie cel Mare sa converteasca saxonii pagani la papalitate si sa ii supuna stapanirii Romei. Initiativa a reusit si lucrarea de convertire (sau mai degraba pervertire) a fost indeplinita la o scara larga. Regele Ethelbert si curtea sa, impreuna cu o parte considerabila a imparatiei sale au fost castigati de calugarul de succes care a consacrat raul Swale, langa York in care el a hotarat ca zece mii din convertitii sai sa fie botezati intr-o singura zi. Intalnind un asa mare succes im Anglia, el s-a hotirat sa incerce ce poate sa faca in Tara Galilor. Multi Crestini britanici au fugit acolo in acele timpuri pentru a evita devastarile brutale ale Saxonilor atroce. Calugarul a tinut un sinod in vecinatatea lor si a trimis pastorilor lor cerinta de a primi porunca papei, dar ei au refuzat sa asculte de calugar sau de papa sau sa adopte vreunul din preceptele lor. Austin, vazand refuzul lor prompt, a incercat compromisul cu acesti galezi zelosi, cerandu-le sa isi dea consimtamantul in trei lucruri: primul a fost ca ei sa administreze botezul copiilor lor [ adica sa isi boteze nou nascutii. Celelalte doua au fost sa tina Pastele dupa cum va dicta papa si sa se alature lui –Austin- in proclamarea „evangheliei”. Ed.] Dar ei nu au vrut sa fie complicii nici uneia din propunerile lui. „Fiindca”, a spus acest apostol zelos al papalitatii si pedobaptismului, „nu vreti sa primiti pacea fratilor vostri, veti avea parte de razboi si mizerie.” Si dupa cum a spus, el a adus saxonii sa le verse sangele nevinovat si multi dintre ei si-au pierdut vietile pentru numele lui Isus. Istoricii Baptisti din Anglia sustin ca primii Baptisti englezi au fost Baptisti si ca au sustinut principiile Baptiste pana la venirea lui Austin. „Nu avem nici o mentionare”, spune autorul Memoriilor, „despre botezarea copiilor in Anglia inainte de venirea lui Austin in 587; si pentru noi este evident ca el l-a adus nu din cer, ci de la Roma.”

 

Acei Baptisti galezi care au scapat de razboinicii saxoni chemati de „fratele” lor Austin au alergat inspre regiunea muntoasa a Tarii Galilor unde au ramas ascunsi. In zile de libertate, ei au iesit de acolo si s-au raspandit chiar si in America iar in final, influenta lor a fost simtita in toata lumea, pe masura ce Biserici Baptiste erau organizate in multe tari dupa modelul nou testamental. Baptistii romani au o datorie, la fel ca Baptistii americani, fata de acei frati si surori credinciosi din Tara Galilor care au refuzat compromisul, alegand mai degraba sa sufere persecutia pentru Hristos si Cuvantul lui Dumnezeu. Fie ca noi sa invatam din istorie, pentru a nu o repeta!