Mântuirea este a Domnului

 

„MANTUIREA ESTE  A DOMNULUI !”

 

de C.H. Spurgeon

 

 
Şi daca Dumnezeu i-ar cere pacatosului – mort in pacat – ca el sa faca primul pas, atunci El ar cere tocmai acel lucru care ar face mantuirea imposibila sub Evanghelie la fel cum a fost dintotdeauna  sub Lege, tinand cont ca omul este deopotriva incapabil de a crede si de a asculta, si este lipsit de puterea de a veni la Cristos, in aceeasi masura in care este lipsit de puterea de a merge in cer fara Cristos. Puterea trebuie sa i se dea de la Duhul. El este mort in pacat; Duhul trebuie sa-l invie. Este legat de maini si de picioare, inlantuit de pacat, Duhul trebuie sa-i taie legaturile pacatului si atunci omul va zburda spre libertate. Dumnezeu trebuie sa vina si sa darame gratiile de fier si numai dupa aceea omul poate scapa; daca aceasta nu se intampla insa mai intai, omul ar pieri sub Evanghelie la fel cum ar fi pierit sub Lege.

As inceta  sa predic daca as crede ca Dumnezeu, cu privire la mantuire, cere de la om lucruri pe care El sa nu se angajeze sa i le dea…  Eu sunt mesagerul, si transmit mesajul Stapanului; daca nu-ti place mesajul, cearta-te cu Biblia, nu cu  mine; atata timp cat am Scripturile de partea mea, voi indrazni si te voi provoca sa dovedesti ca gresesc. „Mantuirea este a Domnului” (Iona 2:9).  Domnul trebuie sa o dea, sa faca din nedoritor doritor, dintr-un neevlavios un om evlavios si sa  aduca  pe cel mai incrancenat rebel la picioarele lui Isus, fiindca altfel, mantuirea nu poate avea loc. Neaga faptul ca Domnul trebuie sa dea mantuirea si ai rupt  veriga lantului, tocmai acea veriga ce era necesara pentru a-i da integritate. Da la o parte faptul ca Dumnezeu este Acela care incepe buna lucrare,  si ca El ne trimite, ceea ce predicatorii din vechime au numit “harul prevenient.”[1] Inlatura  acest aspect si ai ruinat intreaga mantuire;  facand aceasta ai luat tocmai cheia de bolta si acum totul va cadea in ruina. Nu mai ramane nimic atunci.

 

 

[1] In original, “prevenient grace” exprima un concept teologic potrivit caruia harul lucreaza prin intermediul Duhului Sfant in viata celui ales, inca inainte de convertire.