Image

Poţi trece acest test?

 

Poti trece acest test?

De Curtis Pugh

 

Aceste sase intrebari iti vor testa cunostintele despre Biblie. Sunt concise si necesita doar raspunsuri tip DA sau NU. Citeste cu atentie fiecare intrebare si apoi raspunde.

 

  1. Pot toti oamenii primi si intelege Cuvantul lui Dumnezeu?
  2. Pot toti oamenii primi Duhul Sfant al lui Dumnezeu?
  3. Pot toti oamenii produce pocainta si credinta cand aud Evanghelia?
  4. Pot toti oamenii crede in mod mantuitor in Domnul Isus Cristos?
  5. Pot toti oamenii veni la Domnul Isus Cristos?
  6. Pot toti oamenii sa Ii fie placuti lui Dumnezeu?

 

Cei mai multi crestini declarati ar raspunde „DA” la toate aceste intrebari.

 

Ai fi surprins sa auzi ca Biblia invata clar ca raspunsul corect la toate aceste sase intrebari este „NU?” Citeste mai departe si iti vom demonstra ca Biblia invata ca nici unul din aceste lucruri nu sunt posibile omului firesc – prin aceasta intelegem o persoana nascuta natural in aceasta lume – unei persoane ce nu a fost regenerata sau nascuta din nou de Duhul lui Dumnezeu. (Versetele sunt reliefate si am subliniat unele cuvinte pentru accentuare).

 

          Intrebarea numarul 1. Pot toti oamenii primi si intelege Cuvantul lui Dumnezeu?

 

Biblia invata clar ca doar unii oameni pot primi si intelege Cuvantul lui Dumnezeu. Dovada: Pavel a scris in 1 Corinteni 2:14, „Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci, pentru el, sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuiesc judecate duhovniceste.” Un „om firesc” este o persoana nascuta natural in aceasta lume. Deci, conform invataturii clare a Cuvantului lui Dumnezeu, exista o clasa de oameni care nu pot primi si intelege Cuvantul lui Dumnezeu. Ei nu au capacitatea aceasta, fiindca aceste lucruri trebuiesc judecate spiritual, iar ei nu au Duhul Sfant, Autorul Divin al Bibliei.

Domnul Isus a invatat acelasi lucru cand a spus: „Pentru ce nu intelegeti vorbirea Mea? Pentru ca nu puteti asculta Cuvantul Meu. Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru. El de la inceput a fost ucigas; si nu sta in adevar, pentru ca in el nu este adevar. Oridecateori spune o minciuna, vorbeste din ale lui, caci este mincinos si tatal minciunii” (Ioan 8:43, 44). Nu toti oamenii sunt copii ai lui Dumnezeu! Exista o clasa de oameni despre care Domnul spune ca sunt copii ai Diavolului. Conform Fiului lui Dumnezeu, acesti oameni nu pot primi si intelege Cuvantul lui Dumnezeu.

 

          Intrebarea numarul 2. Pot toti oamenii primi Duhul Sfant al lui Dumnezeu?

 

Domnul Isus a spus in Ioan 14:16, 17, „Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor (Greceste: Paraclet, aparator, ajutor.), care sa ramana cu voi in veac; si anume, Duhul adevarului, pe care lumea nu-l poate primi, pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi, si va fi in voi.” Autorii Bibliei folosesc deseori cuvantul „lume” pentru a se referi la partea de omenire ce este nemantuita. Deci aici, Domnul invata clar ca oamenii nemantuiti nu pot primi Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Astfel stand lucrurile, trebuie spus ca nu toti oamenii pot primi Duhul Sfant. Deci, raspunsul la intrebare a doua este „NU!”

 

          Intrebarea numarul trei. Pot toti oamenii produce pocainta si credinta cand aud Evanghelia?

 

Multi oameni cred ca „a crede” este „partea omului” in mantuire si ca omul poate produce credinta mantuitoare. Biblia spune in Fapte 11:18, „Dupa ce au auzit aceste lucruri, s-au potolit, au slavit pe Dumnezeu, si au zis: ,Dumnezeu a dat deci si Neamurilor pocainta, ca sa aiba viata.’” Asadar, Dumnezeu este Acela care da pocainta si credinta! Si din nou, Cuvantul lui Dumnezeu spune in 2 Petru 1:1, „Simon (Sau: Simeon.) Petru, rob si apostol al lui Isus Hristos, catre cei ce au capatat o credinta de acelasi pret cu a noastra, prin dreptatea Dumnezeului si Mantuitorului nostru Isus Hristos.” Astfel, invatatura Bibliei este clara: atat pocainta, cat si credinta ne sunt date. Ceva „capatat” (2 Pet. 1:1) este ceva ce vine dintr-o sursa diferita de noi insine. Pocainta si credinta mantuitoare NU sunt lucruri pe care oamenii le pot produce ei insisi.

De fapt, ele sunt daruri inseparabile. In Efeseni 2:8 Pavel a scris: „Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu.” Si Petru a scris: „Dumnezeiasca Lui putere ne-a daruit tot ce priveste viata si evlavia, prin cunoasterea Celui ce ne-a chemat prin slava si puterea Lui” (2 Petru 1:3). Deci, aceste versete arata ca pocainta si credinta sunt daruri pe care Dumnezeu le face acelora pe care ii mantuieste, si nu pot fi produse de mintea, inima sau vointa umana, sau de vreo combinatie a acestora.

Ideea potrivit careia credinta este ceva existent in toti oamenii si ca toti oamenii trebuiesc convinsi sa isi „puna credinta in Isus Cristos pentru a fi mantuiti” nu este deloc o idee biblica. De fapt, Biblia spune chiar opusul. Observati ce a scris Pavel in 2 Tesaloniceni 3:2: „si sa fim izbaviti de oamenii nechibzuiti si rai; caci nu toti au credinta.

 

          Intrebarea numarul patru. Pot toti oamenii crede in mod mantuitor in Domnul Isus Cristos?

 

Domnul Isus a spus, asa cum este scris in Ioan 10:26-28: „Dar voi nu credeti, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu sunteti din oile Mele. Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea.” Aici, Domnul isi aseamana poporul cu niste oi. Doar aceia care sunt „oile” Sale cred! Cei care nu sunt „oi” adevarate, nu cred. Credinta nu ii face pe oameni oi, ci mai degraba, cei care sunt oile lui Cristos cred! In legatura cu aceasta idee observati Fapte 13:48: „Neamurile se bucurau cand au auzit lucrul acesta si preamareau Cuvantul Domnului. Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica, au crezut.” Atunci, cine poate crede? Doar „oile” lui Cristos, adica, cei care „erau randuiti sa capete viata vesnica.” Cei care raman in necredinta pacatoasa demonstreaza ca nu au fost randuiti sa primeasca viata vesnica.

In plus, unii oameni sunt orbiti. Dumnezeu, in intelepciunea Sa infinita, a facut aceasta. Pavel a scris in Romani 11:25: „Fratilor, pentru ca sa nu va socotiti singuri intelepti, nu vreau sa nu stiti taina aceasta: o parte din Israel a cazut intr-o impietrire, care va tinea pana va intra numarul deplin al Neamurilor.” Aceasta orbire este atat temporara, cat si partiala, fiindca unii iudei sunt mantuiti, dar majoritatea sunt orbi spiritual si nu pot crede. Ca dovada, luati in considerare urmatorul verset: „De aceea nu puteau crede, pentru ca Isaia a mai zis: ,Le-a orbit ochii, si le-a impietrit inima, ca sa nu vada cu ochii, sa nu inteleaga cu inima, sa nu se intoarca la Dumnezeu, si sa-i vindec’” (Ioan 12:39, 40). Deci, se invata clar ca nu toti oamenii au capacitatea de a crede.

 

          Intrebarea numarul cinci. Pot toti oamenii veni la Domnul Isus Cristos?

 

         Cuvintele Domnului Isus sunt clare si evidente in Ioan 6:44 si 65. El a spus: „Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal, care M-a trimis; si Eu il voi invia in ziua de apoi.” „Si a adaugat: ,,Tocmai de aceea v-am spus ca nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu i-a fost dat de Tatal Meu.” Acestea sunt cuvinte clare si sunt contrare cu ideile religioase ale majoritatii oamenilor din societatea noastra religioasa contemporana. „Evanghelisti” si alti predicatori care pretind ca invata Biblia umplu mintile ascultatorilor lor cu ideea ca ei pot – ca au capacitatea de a –veni la Cristos, dar Cristos Insusi a invatat altceva. Nu poti scapa de cuvintele lui Cristos spunand ca „Dumnezeu atrage pe toata lumea” (insemnand ca Dumnezeu „incearca” sa atraga pe toti, dar cu majoritatea, incercarea Sa nu are succes). Saracul Dumnezeu! Conform acestei idei, El nu poate face ceea ce doreste. El nu-i poate mantui pe cei ce vrea sa-i mantuiasca. (Biblia spune ca Dumnezeu „. . .face toate dupa sfatul voiei Sale,” (Efeseni 1:11) si ca „El face ce vrea cu oastea cerurilor si cu locuitorii pamantului, si nimeni nu poate sa stea impotriva maniei Lui, nici sa-I zica: ,Ce faci?’” (Dan. 4:35)).

Dar, inapoi la subiectul atragerii oamenilor de catre Dumnezeu la Cristos: acelasi verset (Ioan 6:44) care spune ca Dumnezeu atrage oamenii la Cristos, spune ca pe aceia pe care ii atrage, El ii va si invia la sfarsitul vremurilor. Deci, daca nu vrei sa spui ca toti vor avea parte de invierea celor fericiti, nu poti fi consecvent spunand ca Dumnezeu atrage pe toti oamenii la Cristos!

Nu poti afirma ambele lucruri: fie Dumnezeu atrage pe toti (incearca sa-i atraga pe toti, dar esueaza cu majoritatea) si tuturor acestora Cristos le promite ca le va da o inviere binecuvantata (ideea ca cei ce nu vin la Cristos vor face parte din invierea celor fericiti este de neconceput) SAU trebuie sa crezi ca Dumnezeu atrage doar pe unii oameni la Cristos (alesii Sai) si numai acestora Cristos le promite o inviere binecuvantata. Dar aceasta pune destinul vesnic al tuturor oamenilor in mainile lui Dumnezeu iar cei ce sunt razvratiti impotriva lui Dumnezeu urasc o asemenea invatatura. Dar aceasta este invatatura clara a Bibliei.

Aceasta incapacitate de a veni la Cristos este demonstrata in Ioan 5:40 unde Domnul spune privitor la unii oameni: „Si nu vreti sa veniti la Mine, ca sa aveti viata!” Vointa unora dintre oameni – a celor neregenerati – este de nemiscat precum o stanca impotriva lui Cristos. Pe de alta parte, despre cei pe care Dumnezeu ii mantuieste, se spune: „Caci Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi, si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea” (Filipeni 2:13). Vointa razvratita a omului este aceea care refuza sa vina la Cristos decat daca si pana cand Dumnezeu lucreaza intai in acel om, schimbandu-i vointa.

 

          Intrebarea numarul sase. Pot toti oamenii sa Ii fie placuti lui Dumnezeu?

 

Raspunsul obisnuit este ca orice persoana ce doreste poate trai o viata placuta lui Dumnezeu. Dar ce spune Biblia? Cititi cu atentie Cuvintele lui Dumnezeu asa cum sunt scrise in Romani 8:6-9: „Si umblarea dupa lucrurile firii pamantesti, este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace. Fiindca umblarea dupa lucrurile firii pamantesti este vrajmasie impotriva lui Dumnezeu, caci, ea nu se supune Legii lui Dumnezeu, si nici nu poate sa se supuna. Deci, cei ce sunt pamantesti, nu pot sa placa lui Dumnezeu. Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi. Daca n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.” Permiteti-mi sa citez din nou o portiune, pentru accentuare: „cei ce sunt pamantesti, nu pot sa placa lui Dumnezeu.” Acest text dovedeste ca cei ce nu au Duhul lui Dumnezeu in ei (cei ce sunt firesti sau neregenerati) nu-i pot fi placuti lui Dumnezeu.

 

Concluzie

 

Sunt doua motive pentru care oamenii gandesc diferit decat invata Biblia. Ratiunea noastra umana ne spune ca trebuie sa fie posibil pentru toti oamenii sa faca aceste lucruri „religioase.” De aceea presupunem ca Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu, trebuie sa invete ca toate aceste lucruri sunt posibile. In plus, vreme de multi ani, arminianismul a fost cel mai popular sistem de doctrina printre credinciosii declarati si multi lideri religiosi si pastori invata ca omul firesc poate sa faca toate lucrurile aflate pe lista intrebarilor noastre.

Dar am aratat ca Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu, spune ca aceste lucruri sunt imposibile omului firesc – adica oamenilor asa cum se nasc in mod firesc.

Dar ce rost au toate acestea? Sunt aceste intrebari doar academice? Sunt ele doar lucruri pe care predicatorii ar trebui sa le stie si sa le discute? Sau sunt ele importante pentru toti?

Noi scriem fiindca suntem preocupati de sufletul tau. Esenta acestei brosuri este urmatoarea: Poate ai facut o greseala. Este posibil sa fi crezut ca ai puterea sa faci aceste lucruri, asa ca ai facut ceva, dar in realitate nu ai facut ceea ce credeai ca faci. De exemplu, poate ca ai crezut ca poti lua o decizie si sa vii in mod mantuitor la Domnul Isus Cristos. Poate ai venit doar in fata intr-o cladire in timpul unui serviciu religios. Poate ca ai ajuns doar la o experienta emotionala, si nu la Cristos. Poate ai ajuns sa iti fie frica de iad, dar nu ai ajuns la frica de Dumnezeu. Poate ai gandit ca poti sa-ti pui credinta in Domnul Isus Cristos astfel incat sa „faci ceva,” dar niciodata nu ai „capatat o credinta de acelas pret cu a noastra” (2 Petru 1:1). Poate ai crezut ca poti sa Ii fi cumva placut lui Dumnezeu „venind” sau „crezand” sau „facand ceva” prin propriile tale puteri. O multime de oameni cred ca sunt placuti lui Dumnezeu prin actiunile si devotiunea lor religioasa. Dar ti-am aratat ca este imposibil pentru cei ce nu sunt nascuti din nou sa-I fie placuti vreodata lui Dumnezeu. Adu-ti aminte ca Biblia spune „cei ce sunt pamantesti, nu pot sa placa lui Dumnezeu.

Poate chiar acum te certi cu versetele din Cuvantul lui Dumnezeu pe care ti le-am aratat. Poate chiar acum spui ca aceste lucruri nu pot fi adevarate. Nu este oare posibil ca aceasta atitudine sa fie chiar dovada ca esti doar un om firesc si nu poti primi lucrurile Duhului lui Dumnezeu deoarece trebuiesc judecate spiritual? Asadar, tot ce poate ai facut tu in sens religios nu I-a fost placut lui Dumnezeu. Nici venirea ta, nici rugaciunea, nici decizia, credinta, lacrimile sau botezul tau – nici unul din aceste lucruri nu i-au fost placute lui Dumnezeu. Nici unul nu a meritat vreun favor de la Dumnezeu. Nici unul nu te-a facut vrednic de dragostea si mantuirea Sa. Nici unul din acestea nu ti-au castigat vreun har sau favor din partea lui Dumnezeu. Nu este oare probabil ca tu sa fii inca pierdut in pacatele tale – pacate religioase – dar cu toate acestea, pacate?

Iubit cititor, fie ca Dumnezeu sa gaseasca cu cale sa iti tulbure orice pace falsa pe care ai putea-o avea, pana vei fi adus la adevarata pace in Isus Cristos. Fie ca Dumnezeu sa gaseasca cu cale sa-ti indeparteze orice sprijin al experientelor si ideilor religioase false pana cand tu, la fel ca Saul din Tars, vei depinde total numai de lucrarea completa a Domnului Isus Cristos. Si fie ca tu sa ajungi sa te bucuri in Cristos si in marile adevaruri ale Evangheliei Sale.

 

Pe voi insiva incercati-va daca sunteti in credinta. Pe voi insiva cercati-va. Nu recunoasteti voi ca Isus Hristos este in voi? Afara numai daca sunteti lepadati” (2 Corinteni 13:5).

 

Drept raspuns, Isus i-a zis: ,,Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu” (Ioan 3:3).

 

Nu te mira ca ti-am zis: ,Trebuie sa va nasteti din nou’” (Ioan 3:7).

 

 

 

In limba romana de Iosif Raul Enyedi

 

 

One thought on “Poţi trece acest test?

  1. Pingback: Poti trece acest Test? | Cetatea de scapare.

Comments are closed.