Predestinare şi ispăşire

Invata Biblia ca Cristos a murit pentru toti oamenii sau numai pentru cei ce sunt sau vor fi mantuiti? Sunt unii oameni predestinati pentru a fi mantuiti si altii pentru a fi pierduti?

De Bobby G. Batson

 

 

Pentru a raspunde la intrebarile „Invata Biblia ca Cristos a murit pentru toti oamenii sau numai pentru cei ce sunt si vor fi mantuiti? Sunt unii oameni predestinati pentru a fi mantuiti si altii pentru a fi pierduti?” noi trebuie sa intelegem de ce a venit Cristos in lume si de ce a murit pe cruce.

In primul rand, Isus a venit in lume pentru a mantui poporul pe care Tatal i L-a dat. Ioan 6:36-39 spune: „Dar v-am spus ca M-ati si vazut, si tot nu credeti. Tot ce-Mi da Tatal, va ajunge la Mine; si pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afara: caci M-am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis. Si voia Celui ce M-a trimis, este sa nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci sa-l inviez in ziua de apoi.”

In al doilea rand, Isus a venit in lume sa-si dea viata pentru oile Sale, Ioan 10:11 „Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi da viata pentru oi.”Ioan 10:14-16 „Eu sunt Pastorul cel bun. Eu Imi cunosc oile Mele, si ele Ma cunosc pe Mine, asa cum Ma cunoaste pe Mine Tatal, si cum cunosc Eu pe Tatal; si Eu Imi dau viata pentru oile Mele. Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta; si pe acelea trebuie sa le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, si va fi o turma si un Pastor.”

Ioan 10:18 declara ca Isus si-a dat viata dupa cum i-a poruncit Tatal: „aceasta este porunca, pe care am primit-o dela Tatal Meu.” In Ioan 10:24, iudeii indoielnici I-au cerut lui Isus: „Daca esti Cristosul, spune-ne-o deslusit.” Isus le raspunde in versetele 25-30: „,V-am spus,’ le-a raspuns Isus, ,si nu credeti. Lucrarile, pe cari le fac Eu, in Numele Tatalui Meu, ele marturisesc despre Mine. Dar voi nu credeti, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu sunteti din oile Mele. Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea. Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti; si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu. Eu si Tatal una suntem.’”

In al treilea rand, in rugaciunea sa de Mare Preot, nu s-a rugat pentru lume, ci pentru aceia dati Lui de catre Tatal, Ioan 17:1-2: „Dupa ce a vorbit astfel, Isus a ridicat ochii spre cer, si a zis: ,,Tata, a sosit ceasul! Proslaveste pe Fiul Tau, ca si Fiul Tau sa Te proslaveasca pe Tine, dupa cum I-ai dat putere peste orice faptura, ca sa dea viata vesnica tuturor acelora, pe cari I i-ai dat Tu.”

In Ioan 17:6-9 Isus declara: „Am facut cunoscut Numele Tau oamenilor, pe cari Mi i-ai dat din lume. Ai Tai erau, si Tu Mi i-ai dat; si ei au pazit Cuvintul Tau. Acum au cunoscut ca tot ce Mi-ai dat Tu, vine dela Tine. Caci le-am dat cuvintele, pe cari Mi le-ai dat Tu. Ei le-au primit, si au cunoscut cu adevarat ca dela Tine am iesit, si au crezut ca Tu M-ai trimis. Pentru ei Ma rog. Nu Ma rog pentru lume, ci pentru aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu; pentru ca sunt ai Tai.”

Toate versetele de mai sus arata ca Isus a venit sa moara pentru aceia care au fost dati Lui de catre Tatal, sa Isi dea viata pentru oi, iar rugaciunea Sa preoteasca dinaintea mortii Sale a fost pentru aceia dati Lui de catre Tatal. Toate aceste invataturi sunt bazate pe suveranitatea lui Dumnezeu.

Probabil pasajul care sustine cel mai categoric suveranitatea lui Dumnezeu in legatura cu determinarea destinului creaturilor Sale este al noualea capitol din Romani.

In versetul 21 citim: „Nu este olarul stapin pe lutul lui, ca din aceeasi framantatura de lut sa faca un vas pentru o intrebuintare de cinste, si un alt vas pentru o intrebuintare de ocara?” Acest verset prezinta omul cazut lipsit de putere ca o bucata de lut, si din aceeasi bucata, El face unele vase pentru cinste si altele pentru necinste. Dumnezeu nu are numai dreptul de a face astfel, ci El Isi exercita acest drept.

Mult mai multe versete pot fi date pentru a arata ca Isus a murit pentru alesi si ca Dumnezeu i-a predestinat pentru mantuire, dar spatiul nu ne permite, de aceea voi mentiona doar cateva.

Fapte 13:48 „Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica, au crezut.”

Romani 8:28-30 „De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau. Caci pe aceia, pe cari i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau, pentru ca El sa fie cel intai nascut dintre mai multi frati. Si pe aceia pe care i-a hotarat mai dinainte, i-a si chemat; si pe aceia pe cari i-a chemat, i-a si socotit neprihaniti; iar pe aceia pe cari i-a socotit neprihaniti, i-a si proslavit.”

1 Corinteni 1:22-27 „Iudeii, intr-adevar, cer minuni, si Grecii cauta intelepciune; dar noi propovaduim pe Cristos cel rastignit, care pentru Iudei este o pricina de poticnire, si pentru Neamuri o nebunie; dar pentru cei chemati, fie Iudei, fie Greci, este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu. Caci nebunia lui Dumnezeu, este mai inteleapta decat oamenii; si slabiciunea lui Dumnezeu, este mai tare decat oamenii. De pilda, fratilor, uitati-va la voi care ati fost chemati: printre voi nu sunt multi intelepti in felul lumii, nici multi puternici, nici multi de neam ales. Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele intelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele tari.”

Efeseni 1:4-5 „In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupa ce, in dragostea Lui, ne-a randuit mai dinainte sa fim infiati prin Isus Cristos, dupa buna placere a voiei Sale.”

Efeseni 1:11 „In El am fost facuti si mostenitori, fiind randuiti mai dinainte, dupa hotararea Aceluia, care face toate dupa sfatul voiei Sale.”

2 Tesaloniceni 2:13 „Noi insa, frati prea iubiti de Domnul, trebuie sa multumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, caci de la inceput Dumnezeu v-a ales pentru mantuire, in sfintirea Duhului si credinta adevarului.”