De ce participă evanghelicii la Săptămâna mondială pentru unitatea creștinilor? Declarații formale și informale (Ionel Tuțac, Alexandru Mesian)

De ce participă evanghelicii la Săptămâna mondială pentru unitatea creștinilor?
Declarații formale și informale (Ionel Tuțac, Alexandru Mesian)
de Aurel Munteanu
9 feb. 2016

 
În perioada 18-25 ianuarie 2016 a avut loc Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor, cunoscută și sub denumirea de Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În această săptămână au loc întruniri de rugăciune, după un plan stabilit mai dinainte de o comisie mixtă, compusă din reprezentanți ai Bisericii Romano Catolice și ai Consiliului Mondial al Bisericilor. La aceste întruniri participă reprezentanți ai tuturor confesiunilor deschise spre ecumenism, fie că fac sau nu parte din Consiliul Mondial al Bisericilor. În România, astfel de evenimente au loc în numeroase locuri, dar cel mai important are loc la Lugoj, un oraș cu veche tradiție ecumenică. La finalul zilei de 24 ianuarie 2016, în urma încheierii Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, eveniment ce a fost găzduit în acest an de Catedrala Greco – Catolică din Lugoj, a apărut pe pagina de Facebook a pastorului baptist Ionel Tuțac, o postare în care acesta anunța scopul real al participării sale la acest eveniment ecumenic. Toată suflarea creștină știa că evenimentul acesta ecumenic cu o îndelungată tradiție, are ca scop unitatea creștină și depășirea barierelor interconfesionale între bisericile creștine și comunitatea evreiască locală. Se pare că de data aceasta, motivul pentru care a participat pastorul baptist la întrunirea ecumenică a fost unul cu totul diferit, neavând nimic de a face cu ideea de unitate religioasă.
De pe pagina acestuia de Facebook am aflat că el a participat la această întrunire ecumenică ca un bun patriot, profitând de ziua Unirii Principatelor Române, pentru a se ruga pentru instituția familiei și a unității naționale, dorind să apuce ziua în care România se va reuni cu Republica Moldova, zi în care vom fi din nou una cu frații noștri de peste Prut. Iată ce a afirmat dânsul pe pagina sa de Facebook:

 

ionel tuțac
Dacă ar fi să ne formăm opinia despre întrunire doar după declarația d-lui pastor Tuțac (după cum știm că fac mulți oameni de bună credință din comunitatea pe care o reprezintă), am crede că scopul întrunirii a fost unul civic și politic. Dar declarația dânsului ne-a trezit unele suspiciuni, deoarece cu greu ne-o putem imagina plauzibilă: o întrunire în care clerici de diferite confesiuni să se roage DOAR pentru unirea României cu Moldova și pentru instituția familiei, cântând toți Hora unirii, și asta în încheierea Săptămânii MONDIALE de rugăciune pentru UNITATEA CREȘTINILOR. Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, după cum îi este și numele, este o serie de 8 zile de rugăciune în care se fac pași mici, dar siguri, pentru apropiere interconfesională. Scopul Octavei este refacerea unității care exista în sânul creștinătății apostate până în schisma din 1054. Această refacere a unității este scopul principal al întâlnirilor ecumenice din ultimii 20 de ani de la Lugoj. Dar aceasta nu reiese deloc din declarația pastorului Tuțac. Așa că am căutat surse alternative. Pe pagina de Facebook a Episcopiei Greco-catolice de Lugoj se găsesc link-urile spre înregistrarea video a întrunirii. O găsiți la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=nIBpMa6e-y8&feature=youtu.be
Scopul dintotdeauna al Săptămânii mondiale de rugăciune este unul al unificării bisericilor. Acest scop a fost reamintit chiar în deschiderea programului Octavei din ziua de 24 ianuarie, de către Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj. În videoul postat pe Canalul Youtube se poate vedea clar intenția Octavei de rugăciune cât și intervenția fiecăruia dintre invitații cultelor prezente la această manifestare. Alexandru Mesian declară în materialul filmat adevăratul scop al întrunirii, altul decât cel declarat de pastorul Tuțac:
,,Sunt mulți creștini de diferite confesiuni care își dau seama că nu este bine să fim separați, să existe bariere pe teme confesionale sau religioase, ci se caută oarecare unitate între creștini. Ori lucrul acesta nu este încă definitivat, cum va arăta biserica unită, în sensul că doar acuma este o cale de refacere a unității, deoarece înainte, cel puțin în primul mileniu creștin, nu existau atâtea diviziuni. Și acuma toată lumea își dă seama, toate confesiunile, că e bine această unitate. În acest sens, s-a stabilit ca să fie întâlniri ecumenice. S-a stabilit să existe așa numita Octavă de rugăciune pentru unitate creștină care este stabilită pentru 18 ianuarie până pe 25 ianuarie în emisfera nordică, pentru că în emisfera sudică este la altă dată…” (Citatul acesta poate fi urmărit pe înregistrare de la minutul 3.05).
Unul dintre invitați înalță apoi către Isus o cerere pentru unitatea creștină, conform textului din Ioan 17: ,,Doamne Isuse, Tu care Te-ai rugat să fim una, Te rugăm să ne acorzi darul unității așa cum o vrei Tu, Prin mijloacele care le vrei Tu. Duhul Tău să ne dăruiască să resimțim suferința separării, să vedem păcatul nostru și să sperăm dincolo de orice speranță. Amin!” (rugăciune citită în intervalul 22,35-23,00 min.)
După această rugă pentru iertare de păcatul sfâșierii Trupului (bisericii universale vizibile), de la minutul 23,20 până la minutul 24,57 se intonează prima și antepenultima strofă din cântarea lui Ioan Marini: Ajungă veacurile multe.
Începând cu minutul 31.05 până la minutul 33.35, are loc alocuțiunea pastorului baptist Ionel Tuțac. Acesta citește tema din programul ecumenic înmânat de Alexandru Mesian, de la Geneza 37:5-8, după care concluzionează scurt:
,,Fiecare creștin are câte un vis, câte o aspirație. Fiecare biserică are un gând de aspirație. Pentru începutul anului 2016, cea mai importantă aspirație pentru fiecare dintre noi este aceea de a se apropia de Dumnezeu și a trăi în unitate.”

octavaderugaciune24ian201617

Apoi își încheie discursul cu o rugăciune citită de pe pliantul ecumenic:
,,Tată ceresc, dă-ne umilința de a ști să ascultăm glasul Tău, să primim Cuvântul Tău și să împărtășim visul Tău ca biserica să fie unită. Ajută-ne să rămânem conștienți de tristețea neunirii. Acolo unde diviziunile ne-au lăsat urme de piatră, fă ca focul Duhului Sfânt să ne înflăcăreze și să ne inspire să fim una în Cristos, după cum El este una cu Tine, pentru ca lumea să creadă că Tu L-ai trimis. Noi Îți cerem aceasta în Numele Domnului Isus. Amin!” Aceasta a fost ruga pastorului Tuțac, dar, conform declarației proprii, el afirmă că s-a rugat „pentru instituția familiei și ideea de unitate națională”.

În sprijinul declarației sale, pastorul baptist a menționat că cei prezenți au cântat împreună,„Hora unirii”, ceea ce dovedește că s-au adunat pentru a se ruga pentru unitatea națională. Este adevărat că s-a cântat Hora unirii, însă d-l Tuțac omite să menționeze și celelalte cântări intonate de corul bisericii și de cei prezenți, dintre care ,,Creștini să ne dăm mâna, să mergem împreună la masa Domnului”; „Ave Maria”, „Leagă-ne, Doamne, pe toți împreună”, și „Ajungă veacurile multe”, de Ioan Martini. Versurile acesteia din urmă vorbesc de la sine despre scopul întâlnirii:
Ajungă veacurile multe
În care fost-am despărțiți!
Azi glasul lui Isus ne cheamă:
Creștini, de ce nu vă uniți?

Prea mult în uri și vrăjmășie
În cete fost-am despărțiți,
– Să ne trezim: e ceasul ultim,
Să ne iubim, sa fim uniți!
……………………………………….
Lăsați în lături tot ce poate
Să vă mai țină despărțiți
Și să rămână doar iubirea
În care toți să vă uniți!

Veniți, creștini de pretutindeni
Din orice neam și-orice popor,
Și să rămână doar iubirea
În care toți să vă uniți!

Veniți, creștini de pretutindeni
Din orice neam și-orice popor,
Să fim pe veci uniți în Domnul,
Să fim o turmă și un Păstor!

   Spre final, după ce oficialitățile locale își rostesc mesajul, se recită rugăciunea ,,Tatăl nostru” în limbile română, maghiară, germană și ucraineană, rugăciune încheiată cu o sărutare de pace între clericii cultelor religioase. După binecuvântarea finală a lui Alexandru Mesian, toată suflarea cântă „Hora unirii”, după care cântarea „Leagă-ne Doamne împreună cu lanțuri ce nu pot fi rupte!”
Așadar, dacă ,,o faptă vorbește mai mult decât o mie de cuvinte”, unde găsim adevărul despre adevăratele intenții ale pastorului Tuțac? În postarea de pe Youtube filmată în Catedrala Greco-Catolică sau în postarea sa de pe Facebook? Eu, unul, înclin mai degrabă să dau crezare materialului filmat și rugăciunilor arzătoare ale participanților decât afirmațiilor pastorului Ionel Tuțac.
De altfel toate materialele Octavei de rugăciune 2016, găsite pe internet, au aceeași dorință arzătoare, ca aceea a Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dorință transmisă participanților prin Preasfințitul Alexandru:
„Căutarea unității Bisericii celei Una este indispensabilă pentru a fi credibili astăzi în vremurile tulburi în care trăim. În același timp suntem conștienți că unitatea se va desăvârși când El va porunci, și în modul în care El va hotărî, mod care poate ne va surprinde: un mod tainic, așa cum este orice lucrare a lui Cristos Mântuitorul.” (Sursa: http://www.bru.ro/lugoj/intalnire-ecumenica-de-rugaciune-in-catedrala-greco-catolica-din-lugoj-2016/ )
Unde este credibilitatea pastorului baptist dacă el spune una celor prezenți la întrunirea ecumenică, iar cititorilor săi spune altceva? Cum caută el unitatea ,,Bisericii celei Una”, dacă el ascunde adevărul despre întâlnirea avută? Cum este privită atitudinea sa de cei cu care a mărturisit același obiectiv? Oare se teme de reacția confraților baptiști pe care i-a reprezentat la Octavă? Nu ar trebui să o facă, deoarece nu este la prima, ci la a douăzecea întâlnire de genul acesta! Oricum este de apreciat, el este cam singurul dintre clericii invitați care a postat ceva despre eveniment. Ceilalți nu postează nimic. Am verificat dacă ceilalți vorbitori au postat ceva în legătură cu Octava la care au participat, dar, spre surprinderea mea, nici domnul senator Ioan Iovescu (baptist) nu a postat nimic. Oare să fie un eveniment atât de neînsemnat, sau este poruncă ,,de sus” ca lucrarea să se facă silențios, în mod tainic?
De ce nu s-au sesizat liderii Uniunii Baptiste cu privire la implicarea activă a pastorilor baptiști în Octava de rugăciune, care este un proiect de cooperare al Bisericii Romano-Catolice cu Consiliul Mondial al Bisericilor? Îmi ridic eu vocea, ca baptist independent, deși ar fi trebuit să o facă cei care sunt membrii în Uniune. Dar pastorii baptiști din Uniune știu ce se întâmplă și, surprinzător sau nu, nici unul nu ia vreo atitudine publică, nu scoate o vorbuliță pro sau contra. Sunt cazuri când tună și fulgeră, dar când au loc manifestări ecumenice, se fac că plouă. Se tem oare de reacția norodului antiecumenic de prin biserici sau pentru poziția lor din structurile bisericești?
Lideri ai Uniunii, nu este corect, nu este drept, nu este etic să vă țineți membrii în ignoranță cu privire la implicarea dumneavoastră în ecumenism! Ați ales să vă implicați, de ce vă ascundeți acum? Tăcerea vă incriminează! Absența unor declarații și a unor luări de poziție publice împotriva unor astfel de evenimente vă face părtași, ca și cum ați fi participat direct. Dacă ecumenismul este bun pentru Uniunea Baptistă, informați-vă membrii, nu îl strecurați pe furiș! Dacă este greșit, denunțați-i pe cei ce se implică și cereți-le socoteală! Și faceți-o în public, pentru ca toți să știe, după cum și acțiunile lor au fost publice!
Iar pe dumneavoastră, domnule pastor Ionel Tuțac, vă întreb: De ce nu ați fost sincer și deschis în declarația dumneavoastră de pe Facebook cu privire la adevăratul motiv pentru ați fost prezent la întrunirea ecumenică? Evenimentul nu a avut ca temă principală nici familia, nici unitatea națională a românilor, așa cum lăsați să înțeleagă cei ignoranți, ci unitatea creștinilor și unitatea Bisericii. Din câte știm, sunteți singurul participant care care a scris despre întrunire, și apreciem aceasta. Dar nu apreciem nesinceritatea, și tentativa de a crea false impresii celor mai puțin informați. Acestea vă pot ajuta în politică, dar vă descalifică în pretenția de a fi un slujitor al lui Dumnezeu! Ceea ce ați făcut (prezența la Octavă și tentativa de eschivare de pe Facebook) vă obligă moral la a da o explicație publică atât membrilor comunității dumneavoastră de credință, cât și mediului evanghelic românesc. Așteptăm o astfel de declarație, ca o dovadă de demnitate și integritate din partea dumneavoastră.